Att bygga en knastrande grusgång behöver inte vara så komplicerat som det låter. Dock är det heller inte bara att strö ut en massa sand eller sten och tro att allt är klappat och klart. Här listas några saker att tänka på när du anlägger grusgång eller gångstråk.
1. Välj rätt grus
För proffessionella gångstråksläggare har ordet grus många beteckningar – makadam, stenmjöl och kross är bara några att nämna. Makadam ska användas vid större gångar och som bärlager samt när dränering är aktuellt. Enkla gångstråk där bara familjens medlemmar ska strosa fram och tillbaka på brukar må bäst av stenmjöl, men även olika sorters kross går bra. Det bästa är dock att köpa en lokal variant då transportkostnaderna blir betydligt lägre. Du kan även hitta singel – ett slags naturgrus som dock inte är särskilt miljövänligt.
2. Markduken (fiberduken) – ett krav
När gången är uppgrävd är det av högsta vikt att du lägger ut en markduk som är tillverkad för att skilja material åt. Presenningar är inte kompatibelt med grusgångar eftersom den inte har de separerande egenskaper som krävs. Markduken är till för att förhindra en uppblandning av jord och grus som kan förstöra dräneringen.
3. Flera lager
En grusgång behöver fler lager och byggs upp med olika sorters sten/grus för att klara av belastningen av fötter, eventuella bilar m.m. Bärlagret är det nedersta där makadam ofta är namnet på gruset. Ovanpå det läggs slitlagret som kännetecknar gruset du går på. Detta lager brukar vara runt 40 mm tjockt, medan bärlagret är mer än dubbelt så tjockt som överskiktet. De som vill kan också lägga på ett lager av s.k dekorgrus.
Sammanfattning om gångstråksanläggning
Att lägga grusgångar har länge och väl varit ett av de klassiska och relativt billigaste sätten att dels få din trädgård att skina upp och dels en väg att spatsera på utan att behöva gå i lera eller på gräs. I de flesta fall är det lönsamt att göra allt själv och faktiskt ett ganska kul projekt att åtaga sig.